بررسی آموزه‌های تربیتی سوره حجرات بر تعاملات اجتماعی - صدیقی مفتی عبدالظاهر (Farah Research and Scientific Journal, 2025)
موضوع این تحقیق بررسی آموزه‌های تربیتی سوره حجرات بر تعاملات اجتماعی می‌باشد. اهمیت موضوع در این است که با گسترش جوامع و پیچیده‌تر شدن روابط اجتماعی، بحران‌های اخلاقی، تنش‌های رفتاری، درمیان افراد، یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش‌روی محسوب می‌شود. در این میان، بازگشت به‌آموزه‌های اخلاقی و اجتماعی قرآن کریم می‌تواند راه‌گشای بسیاری از معضلات و ناهنجاری‌ها باشد. سوره مبارکه حجرات یکی از سوره‌های مدنی قرآن کریم است که دارای آموزه‌های بنیادین در حوزه تعاملات اجتماعی و تنظیم روابط انسانی می‌باشد. این مقاله با هدف بررسی آموزه‌های اجتماعی، تربیتی و اخلاقی این سوره برتعاملات اجتماعی جامعه معاصر تدوین گردیده است. تحقیق حاضر با روش توصیفی–تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتاب خانه¬ای و با استفاده از منابع شرعی به‌تحلیل آیات کلیدی سوره حجرات پرداخته و اصولی چون: احترام به مقام الله متعال و پیامبر ﷺ ، اجتناب از شایعات، لزوم اصلاح میان مسلمانان، برادری دینی، نهی از تمسخر، غیبت و معرفی تقوا به‌عنوان معیار برتری انسان را از جمله ارکان تعامل سالم اجتماعی معرفی نموده است. در بخش نهایی مقاله، راه‌های کاربردی و عملی برای پیاده‌سازی این آموزه‌ها در سطح فردی و اجتماعی ارائه گردیده است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که سوره حجرات نه‌تنها سندی الهی برای هدایت فردی، بلکه منشوری اجتماعی برای اصلاح امت اسلامی به‌شمار می‌آید. که عمل به‌آموزه‌های این سوره می‌تواند در کاهش تنش‌ها، تقویت وحدت و شکل‌گیری جامعه‌ای اخلاق‌محور نقش اساسی ایفاء کند.