بررسی اهداف و مقاصد نظام اسلامی در چارچوب تعالیم شریعت بر مبنای منابع دینی و نظریه‌های علمای اسلام - Seddiqi, Abdul Zaher (Farah Research and Scientific Journal, 2025)
نظام اسلامی به‌عنوان ساختاری سیاسی-اجتماعی مبتنی بر اصول و ارزش‌های دین اسلام، دارای اهداف و مقاصدی مشخص و بنیادین است که از تعالیم قرآن کریم، سنت پیامبر اسلام (ص)و اجماع علمای دینی سرچشمه می‌گیرد. این مقاصد شامل تأمین عدالت اجتماعی، برقراری امنیت و رفاه عمومی، حفظ کرامت انسانی، گسترش اخلاق و معنویت، و تحقق حاکمیت الهی در جامعه می‌باشند. نظام اسلامی تلاش دارد تا با ایجاد ساختارهایی هماهنگ با شریعت، زمینهٔ رشد فردی و اجتماعی را فراهم ساخته و جامعه‌ای بر پایهٔ تقوا، برابری و مسئولیت‌پذیری بنا نهد. از دیدگاه اسلامی، حکومت نه صرفاً ابزار قدرت، بلکه وسیله‌ای برای خدمت به مردم و اجرای احکام الهی تلقی می‌شود. مقاصد نظام اسلامی همچنین شامل دفاع از مظلومان، مقابله با فساد، حمایت از مستضعفان و دعوت به خیر می‌باشد. این نظام با تأکید بر شورا، عدالت قضایی، آزادی مشروع و مشارکت مردم، می‌کوشد تا الگویی پویا و جامع از حکمرانی ارائه دهد که در آن دین و سیاست در جهت ساختن جامعه‌ای متعادل و الهی در هم تنیده‌اند. روشی که در این تحقیق به کار برده شده روش توصیفی و تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتاب‌خانه‌ای، می‌باشد نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که نظام اسلامی با تکیه بر مقاصد شریعت، در پی حفظ دین، جان، مال، عقل، نسل و کرامت انسانی است و از طریق تحقق عدالت، تأمین امنیت، گسترش علم و رفع مفاسد اجتماعی، زمینه رشد و تعالی جامعه اسلامی را فراهم می‌سازد.